понедељак, 1. септембар 2014.

Oplenac

Oplenac je brdo iznad grada Topole na kome se nalazi istorijsko - memorijalni kompleks dinastije Karađorđević. Na Oplencu je još knez Aleksandar Karađorđević podigao prve vinograde, a kralj Petar I je potom počeo gradnju monumentalne crkve Svetog Đorđa.


Kompleks, osim crkve Svetog Đorđa, obuhvata kraljeve vinograde, muzej, kuću kralja Petra, kraljevu vilu, kraljičinu vilu, Karađorđevu crkvu, Karađorđev konak i spomenik Karađorđu. 


Crkva Svetog Đorđa počela je da se gradi 1910.godine. Do zastoja u gradnji došlo je usled Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Kako je kralj Petar I umro 1921.godine, nije dočekao kraj gradnje. Kontrolu nad radovima preuzeo je kralj Aleksandar I Karađorđević, a crkva je osveštana 1930.godine. Unutrašnjost crkve dekorisana je prelepim mozaikom, koji se sastoji od 725 slikanih kompozicija, na kojima se nalazi 1 500 figura. Ukupna površina mozaika je 3 500 kvadratnih metara, sa 40 miliona raznobojnih kockica, koje imaju 15 000 raznih nijansi boja. 


U gornjem delu crkve nalaze se dva sarkofaga. U njima se nalaze tela Karađorđa, osnivača dinastije, i kralja Petra I Karađorđevića, ktitora crkve. U kripti crkve nalazi se 39 grobnica. Ovde je do sada sahranjeno 28 članova dinastije. Crkva Svetog Đorđa je zapravo jedini pravi mauzolej u Srbiji. 


Oplenac ima veliki značaj u istoriji Srbije. Ispod crkve Svetog Đorđa nalaze se ostaci Karađorđevog grada, u kome se nalazila prestonica Srbije u toku Prvog srpskog ustanka. Danas se ovde nalaze samo delovi nekadašnjeg grada, Konak sa kulom, u kome se nalazi muzej, kao i Karađorđeva crkva, u kojoj je on bio sahranjen pre prenosa moštiju u crkvu Svetog Đorđa. 

Takođe, Oplenac je poznat i po proizvodnji najkvalitetnijih vina u Srbiji. Tradicija uzgoja vinove loze započela je još sredinom devetnaestog veka, a svoj procvat doživela je u vreme kraljeva Petra I i Aleksandra I. Od skora se u Oplencu ponovo koristi recept za proizvodnju vina koji je se koristio pre Drugog svetskog rata. Ovo vino nekada se izvozilo širom Evrope. 

Oplenac je jedna od najznačajnijih kulturno - istorijskih celina u Srbiji. Ovde je na jedinstven način predstavljeno već davno zaboravljeno vreme Srbije. Oplenac danas privlači veliki broj posetilaca koji žele da uživaju u predivnom ambijentu. Boravak na Oplencu budi neke od najlepših osećanja. 







Нема коментара:

Постави коментар