четвртак, 4. септембар 2014.

Zrenjanin, u srcu Banata!

Dobrodošli u Zrenjanin, prelepi grad na reci Begej. Zrenjanin je najveći grad u Banatu. U njemu živi oko 76 500 stanovnika.

Ovo je grad duge i bogate istorije. Prvi put se pominje davne 1326. godine, kao selo izgrađeno na tri ostrva na reci Begej. Tokom svog postojanja nekoliko puta je menjao ime. Nekada se nazivao Bečkerek, Veliki Bečkerek, a potom Petrovgrad, po kralju Petru I Karađorđeviću. 


Od svog nastanka do sredine šesnaestog veka Bečkerek se nalazio pod upravom ugarskih kraljeva i srpskih despota. Bečkerečka tvrđava izgrađena je 1528. godine, a nju su Osmanlije, pod vođstvom Mehmed paše Sokolovića, osvojile 1551. godine. Grad je bio jedan od centara ustanka Srba 1594., nakon koga su spaljene mošti Svetog Save. Na osnovu odredaba Karlovačkog mira, tvrđava je srušena 1701., a Turci su iz Bečkereka proterani 1716. godine. Veliki Bečkerek je 1807. godine stradao u katastrofalnom požaru, u kome je izgoreo veći deo grada. Pod austrijskom vlašću Veliki Bečkerek je ostao sve do 17. novembra 1918. godine, Nedugo potom postaje deo novoosnovane Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Od 1946. godine nosi naziv Zrenjanin, po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu - Uči.

Zrenjanin je grad kulture. U starom gradskom jezgru nalaze se brojne građevine koje potiču od sredine devetnaestog do početka dvadesetog veka. Takođe, ovo je grad mostova, jer se na reci Begej nalazi njih čak deset. Najpoznatiji je Mali most, izgrađen 1904. godine. 

U centru grada nalazi se Gradska bašta,
oaza prirode. Prostire se na povšini od 5 800 kvadratnih metara. Nekada je bila mesto za odmor činovnika, a danas je jedan od simbola grada. Tokom letnjih večeri ovde nastupaju muzičari, književnici i glumci. 
Nezaobilazni simbol Zrenjanina jeste manifestacija Dani piva, koja se od 1985. godine održava krajem avgusta. Tokom trajanja manifestacije na bini se smenjuju brojni izvođači, a na štandovima se, uz pivo i dobru muziku, provodi veliki broj ljudi. 


Zrenjanin je jedan od najlepših gradova u Srbiji. Bogato kulturno - istorijsko nasleđe, predivan ambijent gradskog jezgra, kao i sjajna mesta za odličan provod, čine Zrenjanin jedinstvenim. 




Нема коментара:

Постави коментар