недеља, 7. септембар 2014.

Dvorci Vojvodine




Dvorci u Vojvodini su nastali tokom 18., 19., i početkom 20. veka. Predstavljaju zdanja u kojima su nekada uživali pojedinci Austrougarske Monarhije. Građeni su u različitim stilovima, na velelepnim posedima i okruženi predivnim parkovima. Najveći graditelji dvoraca u Vojvodini bile su porodice Dunđerski  i Lazar.

Dunđerski dvorac je sagrađen 1923.godine. Njegov tadašnji vlasnik je bio Bogdan Dunđerski, veleposednik, vlasnik ergele od 1000 konja i poslanik u mađarskom parlamentu. Nakon Prvog svetskog rata njemu je oduzet veliki deo imanja. Postoje dve verzije priče zbog čega je izgradio dvorac. Prva priča kaže da je to uradio iz inata, kako ne bi svet video da je finansijski propao. Sa druge strane, neki misle da je to zbog tajne ljubavi prema Mari, ženi čuvara imanja, u koju je bio zaljubljen. Iza sebe je ostavio ogromno zdanje bele boje, koje odiše kraljevskom atmosferom.  Dvorac je renoviran u luksuzni hotel Fantast, koji je ime dobio po Bogdanovom konju, trkaču na hipodromima širom Evrope.

Nadomak Zrenjanina, u Ečkoj, dvorac grofa Lazara je izgrađen 1820.godine. Na svečanom otvaranju je svirao Franc List, čudo od deteta, koji je tada imao samo 9 godina,. U njegovom društvu su se nasli i car Franja Josif i grof Esterhazi. 
Pored toga što je izgradio dvorac, osnovao je naselje Ečka i izgradio crkvu stanovnicima ovog naselja. Crkva je izgrađena 1713.godine, i ujedno danas najstarija crkva u Vojvodini. Ovaj dvorac je okružen prelepim parkom koga krase velelepna stoletna stabla različitog drveća. Danas je ovo hotel Kaštel, a građevina se nalazi pod zaštitom Zavoda za spomenike kulture.


Нема коментара:

Постави коментар