среда, 10. септембар 2014.

Najpoznatija srpska reč - Vampir

Iako su vampiri stekli svetsku slavu kroz lik rumunskog grofra Drakule, Srbija je jedina zemlja u kojoj je zvanično dokazano postojanje ovih opakih stvorenja. Ne verujete? Nastavite da čitate :)

Reč vampir potiče iz starosrpskog jezika i pominje se mnogo pre nego što je Bram Stoker napisao knjigu o Drakuli. Drakula je postojao i pio je krv svojih neprijatelja. Ali on je to radio dok je bio živ. U Srbiji je pojavio vampir koji je ubijao nakon svoje smrti. 

Sve se dešavalo u osamnaestom veku, kada je Srbija bila pod vlašću Habzburške Monarhije. U selu Kišinjevo, kod Požarevca, živeo je izvesni Petar Blagojević. Petar je umro 1725. godine, nakon čega su počele da se dešavaju čudne stvari. U kratkom vremenskom roku umrlo je još devetoro ljudi, koji su pred smrt izjavili da ih je Petar posećivao i pokušao da ih uguši. Petrova žena ga je jednom videla i od straha je pobegla u drugo selo. Uznemireni meštani tražili su da se iskopa Petrovo telo, kako bi izvršili ritual ubijanja vampira. U ceo proces uključio se austrijski činovnik Frombald, koji je nadgledao otkopavanje groba. Meštani su bili zaprepašteni kada su videli da se Petrovo telo nije raspalo, rasli su mu nokti i nova koža, a iz usta mu je tekla sveža krv. Telo je probijeno kolcem, a potom je spaljeno. Ceo slučaj je objavljen u bečkom časopisu Wienerisches Diarium, u kome je potvrđeno da u Srbiji žive vampiri. Tada se reč vampir prvi put zvanično koristila. 
Drugi poznati vampir je Arnaut Pavle. Za njega se govorilo da je on lično ubio jednog vampira. Kada se vratio u svoje rodno selo, pao je sa velike visine i slomio vrat. Nakon što je sahranjen na seoskom groblju, počele su se širiti priče o tome kako je Pavle viđen nekoliko puta u toku noći. Treba naglasiti da se ova priča deševa gotovo istovremeno kad i ona o Petru Blagojeviću. Meštani su, plašeći se za svoje živote, otkopali Pavlov grob i njegovo telo probili kolcem, a potom ga spalili. 

Najpoznatiji srpski vampir je Sava Savanović. Bio je imućan trgovac koji se zaljubio u mlađu devojku. Otac od devojke nije dozvoljavao da se ona uda za Savu, te on odluči da se osveti. Ubio je devojku, a nedugo potom se povampirio. . Za Savu se govorilo da dolazi u vodenicu u mestu Zarožje kod Bajine Bašte i da tamo pronalazi svoje žrtve. Sava Savanović bio je inspiracija za snimanje prvog srpskog horor filma "Leptirica". Odlazak u čuvenu vodenicu i danas uliva strah u kosti. 



Ovo je bila kratka priča o vampirima u Srbiji. Mesta za koja se vezuju ova tri vampira i danas postoje. Ako vas nije strah, posetite ih!


Нема коментара:

Постави коментар