петак, 12. септембар 2014.

Prelepa tvrđava Maglič

Kada dođete u Srbiju, obavezno posetite tvrđavu Maglič. Nalazi se u Ibarskoj klisuri, nedaleko od grada Kraljeva. Ovaj srednjevekovni grad danas je nemi svedok slavne prošlosti srpskih kraljeva. 


Maglič se nalazi na vrhu brda, na otprilike 100 metara iznad dna klisure. Utvrđenje se sastoji od 8 kula povezanih bedemima. Unutrašnjost grada prostire se na 2 190 metara, a u njega se može ući kroz dve kapije. 


Bedemi tvrđave dugi su 270 metara, a njihova širina iznosi 2 metra. U severoistočnom delu Magliča nalaze se Mali grad i Donžon kula. Unutar utvrđenja još se nalaze ostaci palate, crkve Svetog Đorđa, bunar i rezervoar. 

Ne zna se tačno kada je Maglič izgrađen. Pretpostavlja se da je podignut u vreme srpskog kralja Uroša I, kako bi Srbiju zaštitio od sve češćih napada Mongola. Prema drugoj teoriji, grad je podigao njegov otac Stefan Prvovenčani, kako bi zaštitio manastire Žiča i Studenica. Kako se srpska država pomerala na jug, Maglič je izgubio na značaju. Kasnije je postao sedište srpskog arhiepiskopa. Padom srpske države pod tursku vlast, Maglič je prepušten propadanju. 


Danas Maglič predstavlja pravu senzaciju. Iako se nalazi u prilično lošem stanju, tvrđavu poseću brojni turisti iz celog sveta. Tvrđava je svetsku slavu stekla kada je postala lokacija za snimanje filmova. O Magliču se ne zna mnogo. Međutim, sam pogled na ovu fantastičnu tvrđavu govori više od hiljadu reči. 

Нема коментара:

Постави коментар