уторак, 9. септембар 2014.

Kalemegdan,ponos slobode!

Zavirite u zidine Beogradske tvrđave. Prošetajte kroz grad koji u sebi krije tajne duge stotinama godina. Upoznajte misteriozni Kalemegdan. 

Iznad ušća reke Save u Dunav nalazi se Beogradska tvrđava. Zbog jedinstvenog geo-strateškog položaja, tvrđava je nebrojeno puta rušena i obnavljana. Danas se u Kalemegdanu mogu videti tragovi rimskog kastruma, grada despota Stefana Lazarevića, zidine iz vremena Turaka i Austrijanaca. Beogradska tvrđava na sebi čuva ožiljke iz svih perioda istorije, od antike do dvadesetog veka. 

Kalemegdan kao celinu čine Gornji grad, Donji grad i park Kalemegdan. Gornji grad čine Despotova kapija, Sahat kula, Rimski bunar i spomenik Pobednik. Donji grad čine Kula Nebojša, Amam i Kapija Karla VII. U parku Kalemegdan nalaze se biste značajnih ličnosti iz srpske istorije, nauke i kulture. U jednom delu tvrđave nalazi se Beogradski Zoološki vrt. 

Prelepi Kalemegdan oduvek je bio mesto na kome su se susretale vojske, civilizacije i kulture. Takođe, ovo je mesto koje u sebi do danas krije brojne tajne i misterije. 

Poseta Kalemegdanu ne može da prođe bez silaska u Rimski bunar. Dubok je 51 metar, do njegovog dna vodi oko 200 stepenica. Iako nosi rimsko ime, današnji bunar zapravo nema veze sa Rimljanina. Izgradili su ga Austrijanci početkom osamnaestog veka. Ipak, podaci o bunaru su toliko konfuzni, da je on
postao mesto za koje se vezuju razne misterije. Legenda kaže da je kroz njega mitski junak Orfej silazio u podzemni svet. Alfred Hičkok je toliko bio oduševljen da je snimio film u njemu. Nemci su tokom Drugog svetskog rata tražili skriveno zlato u bunaru. Dvojica ronilaca se nikada nisu vratila i do danas se ne zna šta se sa njima dogodilo.

Osim bunara, Kalemegdan krije i druge tajne. Ispod zidina Beogradske tvrđave prolaze podzemni tuneli. Za većinu tunela se ni danas ne zna gde vode. Čini se da je malo onih koji su voljni da dozvole da se konačno reše misterije koje se kriju ispod same tvrđave. 
Iako je mnogo puta menjao svoj izgled, Kalemegdan nije izgubio svoju veličanstvenost. Ovo je simbol Beograda, ponosan i zauvek moćan. Bilo da vas zanimaju legende ili samo želite da doživite istoriju dugu dve hiljade godina, Kalemegdan vas nikada neće razočarati.





Нема коментара:

Постави коментар