четвртак, 11. септембар 2014.

Manastir Studenica

Manastir Studenica je jedan od najlepših i najznačajnijih manastira u Srbiji. Studenicu je podigao veliki župan Stefan Nemanja, u periodu od 1183. do 1196. godine. Iste godine kada je gradnja završena, Nemanja se povukao sa srpskog prestola i zamonašio u manastiru Studenica. 

Stefan Nemanja nije umro u Srbiji, već u manastiru Hilandar. Njegove mošti u Srbiju je doneo njegov sin, Sava Nemanjić, i one od 1207. godine počivaju u manastiru Studenica. Ovde se nalaze i mošti Svetog Simona (Stefan Provenčani), sina Nemanje i prvog kralja Srbije, kao i mošti svete Anastasije. 

Manastirski kompleks sastoji se od četiri crkve. To su Bogorodičina crkva, Kraljeva crkva, crkva Svetog Nikole i još jedna, očuvana samo u temeljima. Bogorodičina crkva je najveća i glavna crkva u Studenici. Izgrađena je u romaničkom i vizantijskom stilu, iz koga je kasnije nastao poseban arhitektonski stil, poznat pod imenom Raška škola. 
Studenica je tokom srednjeg veka bila jedna od najznačajnijih crkava za članove dinastije Nemanjić. Ona poseduje jedan od najlepših i najbogatijih freskopisa, koji spada među najveće domene srednjevekovnog slikarstva. 

Manastir Studenica predstavlja kulturno-istorijsko nasleđe od međunarodnog značaja. Manastirski kompleks se od 1986 . godine nalazi na UNESCO - voj listi svetske kulturne baštine. Po svom izgledu, Studenica predstavlja remek delo srednjevekovne arhitekture. U svesti srpskog naroda, Studenica je jedan od najznačajnijih verskih objekata, simbol pravoslavlja. 



Нема коментара:

Постави коментар