субота, 6. септембар 2014.

Krstarenje Dunavom kroz Srbiju

Dunav u Srbiju ulazi na sredini svog toka, na tromeđi Srbije, Mađarske i Hrvatske. Njegov tok kroz Srbiju je dugačak 588 kilometara.

 Prva značajnija stanica na njegovom putu je Apatin, čuven po proizvodnji piva još od 1756.godine.  Sledeća je Fruška Gora, planina koja krije mnogobrojne znamenitosti. Na njoj se nalazi 15 srednjevekovnih manastira, Nacionalni park, i fruškogorski put vina. Nedaleko od Fruške Gore nalazi se Novi Sad, čiji ulaz čuva prelepa Petrovaradinska tvrđava, jedna od najlepših tvrđava na Dunavu. Sledeća stanica su Sremski Karlovci, u kojima je 1699.godine potpisan mir između Austrije i Turske. Zatim, na ušću reke Tise u Dunav nailazimo na mesto na kome je po legendi sahranjen Atila Bič Božiji – Stari Slankamen.


Put dalje vodi prema Beogradu, prestonici Srbije i gradu kulture i tradicije, kao i odlične zabave. Pogled na Kalemegdan, beogradsku tvrđavu ostavlja bez daha. Kod same luke Beograd, nalazi se ušće reke Save u Dunav. Preko Vinče, Dunav vodi do Smedereva – nekadašnje srpske prestonice, a na samoj obali nalazi se smedervska tvrđava, utvrđenje koje je podigao srpski despot Đurađ Branković.


Nakon Smedereva, a malo pre Srebrnog jezera, pogled ide ka turskom utvrđenju Ram. Nedaleko od Srebrnog jezera započinje ulaz u Đerdapsku klisuru, poznatu kao Gvozdena vrata Dunava. Đerdapska klisura je ujedno i najveća, ali i najlepša rečna klisura u Evropi. Na ulaz u klisuru motri Golubački grad. Ovo srednjevekovno utvrđenje pri svakom pogledu izaziva divljenje i strahopoštovanje. Još jedan simbol Đerdapske klisure je i Trajanova tabla, latinski natpis posvećen rimskom caru Trajanu.
Nakon Donjeg Milanovca, mesta gde je Dunav najširi, dolazi se do Negotina, u čijoj se blizini nalazi Prahovo. Prahovo je mesto gde su u Drugom svetskom ratu Nemci potopili više desetina svojih brodova, kako ne bi zapali u ruke Sovjetima. Kada se vodostaj Dunava smanji, pojedini brodovi izvire iz vode.

Krstarenje Dunavom kroz Srbiju je jedinstven doživljaj. Pogled na oaze netaknute prirode, niz od sedam fortifikacija iz srednjeg veka, i raznolikost predela su samo od nekih razloga da se krene na krstarenje. Prvi pogled na ovu reku, ovako moćnu, ostavlja bez reči.

Нема коментара:

Постави коментар