петак, 5. септембар 2014.

Lazarev kanjon

Lazarev kanjon nalazi se u istočnom delu Srbije. Nastao je usecanjem Lazareve reke, desne pritoke Zlotske reke. Lazarev kanjon  je najduži i najdublji kanjon u ovom delu Srbije.

Ovo je jedan od najneprohodnijih kanjona u Srbiji. Dugačak je, 4,5 kilometara, dubok od 350 do 500 metara, a najmanja širina iznosi 4 metra. Zbog strmih stena još uvek nije potpuno ispitan. Kanjon je poznat po velikom broju pećina, od kojih su najpoznatije Lazareva pećina, Vernikica i Dubašnička jama.

Lazarev kanjon je predeo izuzetne prirodne vrednosti. Zbog svoje jedinstvene lepote, bogate flore i faune, nalazi se pod zaštitom države. Ovo je jedan od najznačajnijih centara evropskog listopadnog drveća i retko stanište krimskog bora. U kanjonu živi 35 vrsta sisara, kao i 95 vrsta ptica. 


Ime kanjona potiče iz legende koja kaže da su, nakon bitke na Marici 1371.godine, konjanici kneza Lazara došlu u ovaj kraj, zadržavši se tu neko vreme. Ovo nije nemoguće, jer se zna da je knez Lazar voleo da boravi u ovom delu Srbije.

Ulaz u Lazarev kanjon nalazi se ispod Lazareve pećine. Kanjon je prilično nepristupačan, čini ga izuzetno težak teren. 
Ipak, boravak u Lazarevom kanjonu otkriva predivnu lepotu koju je podarila priroda. Ovo je nestvaran prostor, zaturen u vremenu koji predstavlja pravu senzaciju za sva čula urbanog čoveka. 


Нема коментара:

Постави коментар