четвртак, 28. август 2014.

Zaovinsko jezero

Zaovinsko jezero se nalazi kod mesta Zaovine na planini Tara. Ovo je veštačko jezero, nastalo pregrađivanjem toka Belog Rzava i izgradnjom brane u zaseoku Đurići. Zaovinsko jezero nalazi se u granicama Nacionalnog parka Tara. 
Jezero ima dubinu od 110 metara. Vodu prima iz Konjske reke i Belog Rzava. Kvalitet vode u Zaovinskom jezeru je izuzetno visok, pa se ona uz minimalnu preradu koristi za piće. Takođe, jezero je poznato po uzgoju pastrmke.  

Na Zaovinama se nalazi oko 50 % ukupne flore planine Tare, odnosno oko 15 % ukupne flore Srbije. Na ovom području je do sada utvrđeno prisustvo oko 600 biljnih vrsta. Neposredno pored brane nalazi se mesto na kome je Josif Pančić, čuveni srpski botaničar, 1875.godine otkrio Pančićevu omoriku.
 



U letnjim mesecima Zaovinsko jezero privlači veliki broj ljubitelja prirode. Okruženo je zelenim brežuljcima obraslim četinarima, a obzirom da nema turističkih sadržaja, na samom jezeru vlada neverovatan mir. Osim toga, na obali jezera nalazi se nekoliko neuređenih plaža, pa se ono može koristiti i za kupanje. Takođe, na lokalitetu Luke se nalazi zanimljivi spomenik prirode, geomorfološka atrakcija Ravna stena ili Grad. Reč je o monolitu nastalom abrazijom nekadašnjeg Panonskog mora. Na njemu se nalaze ostaci srednjevekovnog utvrđenja, najverovatnije iz perioda Kotromanića ili Altomanovića. 

Zaovinsko jezero se, iako nastalo veštačkim putem, izuzetno uklopilo u prirodni ambijent Nacionalnog parka Tara. Ovo je sjajno mesto za sve ljubitelje prirode, ali i kulturno - istorijskih spomenika, kojih u ovom kraju ima poprilično. 

Нема коментара:

Постави коментар