среда, 20. август 2014.

Golubac

Golubac je srednjevekovni grad smešten na strmim liticama, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Nalazi se na desnoj obali reke Dunav, na 4 km od istoimenog naselja. Ovo je jedna od najočuvanijih srednjevekovnih fortifikacija u Srbiji, nažalost prepuštena zubu vremena. 

Golubačka tvrđava se sastoji iz tri celine. To su : Prednji grad, Zadnji grad i Gorni grad. Utvrđenje se sastoji od 10 kula. Devet kula prirpadaju srednjevekovnom izgledu grada, dok je deseta dodata tokom turske vladavine. 



Nemoguće je utvrditi ko je i kada podigao Golubac. Prvi put se pominje 1335. godine, ali je izvesno starijeg datuma. Gornji grad je izgrađen u vreme kada se utvrda nalazila u srpskim rukama. Golubačka tvrđava je imala ogroman značaj. Onaj ko je vladao Golupcem, praktično je kontrolisao plovidbu na Dunavu. Krajem četrnaestog veka gradom su vladali Turci, a početkom petnaestog veka Ugari. Od 1403. godine Golubac je u rukama srpskog despota Stefana Lazarevića. Nakon despotove smrti Golubac je, iz nepoznatih razloga, vojvoda Jeremija predao Turcima. Grad je 1444. godine ponovo bio u sastavu srpske države, da bi ga Osmanlije nakon 1456. ponovo osvojile. U turskim rukama je, sa manjim prekidom, ostao sve do 1867.godine.


Golubac predstavlja remek delo srednjevekovne gradnje. Podignut je na strmoj i nepristupačnoj steni, što penjanje čini pravim poduhvatom. Prvi prizor na Golubac ostavlja bez daha. Nažalost, postoji i ružna strana tvrđave, nastala ljudskim nemarom. Kroz deo tvrđave prolazi Đerdapska magistrala, koja sve više urušava temelje samog grada. Srećom, plan za rekonstrukciju je završen, i može se očekivati skora realizacija. 


Uspon do vrha Golupca nije lak. Donžon kula se nalazi na teško pristupačnom delu, pa je potrebno biti veoma pažljiv. Ipak, dolazak na vrh otkriva nešto neverovatno. Sa vrha kule pruža se fantastičan pogled na Dunav i Đerdapsku klisuru. Iznad reke se uzdižu ostale golubačke kule, koje sačinjavaju upečatljivu celinu. 

Nije uopšte teško zamisliti zbog čega se Golubac naziva Čuvar Dunava. Ovo je jedna od najlepših građevina u Srbiji. I dalje ponosno stoji i prkosi svakome ko joj se približi. 


Нема коментара:

Постави коментар