четвртак, 21. август 2014.

Resavska pećina ( Resava Cave )

Resavska pećina je jedna od najstarijih i najlepših pećina u Srbiji. Nalazi se u istočnom delu Srbije, na 20 kilometara od grada Despotovca. Smeštena je u krečnjačkom brdu Babina glava, na obali kraškog polja Divljakovac. 

Resavska pećina je otkrivena sasvim slučajno. Za njeno postojanje znali su lokalni čobani, koji su se u nju, zajedno sa stokom, sklanjali tokom nevremena. Jedan od čobana ju je 1962.godine otkrio planinarima, a ubrzo je krenulo istraživanje unutrašnjosti. Resavska pećina je za posetioce svečano otvorena 1972.godine. 
Resavska pećina je stara 80 miliona godina. Duga je 4, 5 kilometara, a do danas je istraženo 2 830 metara. Za posetioce je otvoreno oko 800 metara, odnosno dva od tri dela pećine. Temperatura u pećini je konstantna, i iznosi 7 stepeni celzijusa. Vlažnost vazduha varira od 80 - 100 %. 

Unutrašnjost pećine ispunjena je dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima. Gornju galeriju Resavske pećine čine : Dvorana sraslih stubova, Dvorana košnica, Predvorje istorije i Kristalna dvorana. U donjoj galeriji se nalaze :Koncertna dvorana, Bobanova dvorana, Koralni kanali i Blatna dvorana. 

Resavska pećina u sebi sadrži brojne simbole. Najzanimljivije delove pećine čine pećinski nakiti i kristalne forme Obešeno jagnje, Kavez, Stopalo slona, Poljubac kroz hiljadu godina ... U koncertnoj dvorani nalazi se zaštitni znak Resavske pećine. To je kip Majka sa detetom, 12 metara visok i napravljen od crvenog stalagmita. Tu su i Afrodita, krivi toranj u Pizi i drugo. 



Resavska pećina ima status zaštićenog spomenika prirode. Poseta pećini predstavlja nezaboravno iskustvo. Ovaj jedinstveni prirodni fenomen s razlogom nosi naziv " Resavska lepotica". 


Нема коментара:

Постави коментар