недеља, 24. август 2014.

Manastir Manasija

Manastir Manasija je biser srpske srednjevekovne arhitekture i jedan od najznačajnijih centara duhovnosti u Srbiji. Nalazi se u istočnom delu Srbije, nedaleko od grada Despotovca. 

Manasiju je, u periodu od 1407. do 1418. godine, podigao srpski despot Stefan Lazarević. Građena je u moravskom stilu gradnje, a manastirska crkva je posvećena Svetoj Trojici. Ovde se nalazila čuvena Resavska škola, u kojoj su prepisivani značajni spisi vezani za srpsku istoriju.

Manastir Manasija je imao dvostruki karakter. Građen je kao utvrđenje za odbranu od osmanskih osvajača, koji su već stajali na kapijama Srbije. Odbrambeni zid se sastoji od 11 kula, od kojih je najveća Despotova kula. 

Unutrašnja dekoracija Manasije spada u najvrednija dela srpskog srednjevekovnog slikarstva. Poseban kuriozitet u manastirskom freskopisu čine Sveti Ratnici, koji su ovde oslikani sa oružjem u ruci. Oni su jedan od najboljih pokazatelja ugroženosti tadašnje srpske Despotovine. 

U manastiru Manasija nalaze se mošti srpskog despota Stefana Lazarevića. U srpskom narodu ovaj vladar ima status sveca pod imenom Stefan Visoki. 

Manasija zauzima posebno mesto u istoriji srpskog naroda. Ulazak u manastirski kompleks nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Stoga ne čudi što je Manasija već dugo inspiracija velikom broju umetnika. Boravak na ovom svetom mestu je jedinstven i neopisiv. U srcu autora ovog teksta, Manasija zauzima posebno mesto. 

Нема коментара:

Постави коментар