среда, 27. август 2014.

Planina Golija

Planina Golija nalazi se u jugozapadnom delu Srbije. Prostire se na površini od 75 138 hektara, na području pet opština. Golija je dugačka 30 kilometara i ima karakterističan oblik slova S. Najviši vrh na ovoj planini je Jankov kamen ( 1833 metara ). 

Planina Golija ima status Parka prirode I kategorije i Rezervata biosfere. Golija se nalazi na UNESCO - voj listi, kao jedini rezervat biosfere u Srbiji. 

Golija je jedna od najlepših i najšumovitijih planina u Srbiji. Na njoj raste preko sto vrsta lekovitog bilja. Na njoj je zabeležena 1091 vrsta živog sveta. Sa 95 vrsta ptica, Golija je jedan od najznačajnijih ornitoloških centara u Evropi. 

Golija je savršena za sve ljubitelje prirode. Ovde se okuplja veliki broj planinara i avanturista. Golija je idealna i za zimske sportove. Na planini se sneg zadržava gotovo pet meseci. Takođe, na Goliji i u njenoj neposrednoj blizini nalazi se veliki broj kulturno-istorijskih spomenika. Najznačajniji spomenik je manastir Gradac, zadužbina srpske kraljice Jelene Anžujske. U njenu čast se, u manastiru Gradac, svake godine održava manifestacija "Dani kraljice Jelene". 

Predivan i netaknut ambijent osnovna je vrednost planine Golija. Reč je o jedinstvenoj i neponovljivoj prirodnoj celini, išaranoj u najlepšim bojama koje nam je priroda podarila. 

Нема коментара:

Постави коментар