уторак, 26. август 2014.

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa se nalazi na reci Mileševci, 6 kilometara od Prijepolja. Izgradio ga je srpski kralj Stefan Vladislav u prvoj polovini trinaestog veka. Mileševska crkva posvećena je Svetom Vaznesenju Gospodnjem. Zidana je po ugledu na ranije vladarske zadužbine u raškom stilu. 

U Mileševi su se od 1237.godine nalazile mošti Svetog Save, sve do 1594.godine, kada su ih Turci odneli u Beograd i spalili na Vračaru. Ovde se Tvrtko I Kotromanić 1377. godine proglasio za kralja Srbije i primorja, a Stefan Vukčić Kosača 1446. godine za hercega od Svetog Save. 

Unutrašnjost Mileševe je u više navrata uništavana. Ipak, simbol ovog manastira je do danas očuvan. Najpoznatija freska u Mileševi je Anđeo na grobu, daleko poznatiji kao Beli Anđeo. Ova freska se smatra za jednu od najlepših fresaka u evropskoj umetnosti srednjeg veka. Na njoj je prikazan Arhangel Gavrilo koji sedi na kamenu i rukom pokazuje na Hristov grob. Prvi satelitski prenos video signala 1962.godine između Evrope i Amerike sadržao je sliku Belog Anđela, i to među prvim kadrovima koji su predstavljali pozdrav Evropljana prema Amerikancima. 

Manastir Mileševa je jedan od najznačajnijih verskih objekata u Srbiji. Ovo je mesto u kome se i danas čuva kult Svetog Save. Takođe, u manastiru se nalazi grobno mesto srpskog kralja Vladislava. Mileševa je jedan od ranih primera raške graditeljske škole. U bogatoj srpskoj tradiciji i istoriji, Mileševa zauzima jedno od najznačajnijih mesta.

Нема коментара:

Постави коментар