уторак, 26. август 2014.

Tvrđava Borač

Tvrđava Borač nalazi se na stenovitom kršu, smeštenom iznad istoimenog sela. Nepoznato je kada je utvrđenje podignuto. Prvi put se pominje 1389.godine, mada se sa sigurnošću može reći da je znatno starije. 

Borač je jedno od utvrđenja moravske Srbije. Najveći značaj imao je tokom vladavine despota Stefana Lazarevića. U njemu je boravila kneginja Milica, žena kneza Lazara Hrebeljanovića. Borač je u nekoliko navrata osvajan, a konačno je razoren nakon turskog osvajanja 1458.godine.



Utvrđenje Borač nalazi se nalazi na teško pristupačnom terenu. U podnožju se nalazi crkva Svetog Arhangela Gavrila. Izgrađena je 1359.godine i smatra se za jedan od najznačajnijih srednjevekovnih spomenika u Srbiji. Na ikonostasu crkve naslikane su dve aždaje i mrtvačka glava. Po jednom predanju, u njoj su se pred boj na Kosovu pričestili knez Lazar i kneginja Milica.


Veći deo utvrđenja danas ne postoji. Međutim, dolazak na vrh ostavlja bez daha. Sa boračkih stena pruža se neverovatan pogled. Kada je vedar dan može se videti pola Srbije. Nekada moćnu tvrđavu zamenila je divlja, predivna priroda. Ovo je jedan od najboljih vidikovaca, jedinstven i neponovljiv. Borač je mesto koje se mora doživeti.

Нема коментара:

Постави коментар