уторак, 19. август 2014.

Ostrovica

baner gotov
Ostrovica, ili Ostrvica, je jedan od najlepših i najmisterioznih fenomena u Srbiji. Na prvi pogled neobična, ovo je vulkanska kupa na planini Rudnik. Ali ne samo to. Na toj kupi se nekada nalazio veličanstveni grad.

Teško je zamisliti da se na tom strmom uzvišenju nekada nalazilo utvrđenje. I to ne bilo kakvo. Danas od zidina nije ostalo mnogo, ali sama pomisao na to kako je grad izgledao ostavlja bez daha. Dolazak u podnožje otkriva prvu tajnu. Ovde se nalaze ostaci zida, prvog od tri prstena grada. Pogled na gore budi oduševljenje i nevericu. 

Uspon može da počne. Staza do središnjeg dela je lepo uređena i obeležena, mada je potrebno dosta napora da bi se ova deonica savladala. U ovom delu ne postoje ostaci tvrđave, ali je ambijent neverovatan. Već na polovini puta počinje da se pruža sjajan pogled u daljinu. 
Polovina Ostrovice je zapravo drugi prsten tvrđave. Ovde se nekada nalazio drugi odbrambeni zid. Na polovini je zgodno podsetiti se poneke priče o Ostrovici. Sam grad se prvi put pominje krajem trinaestog veka. Najzanimljivija priča vezuje se za pobunu Nikole Zojića i Novaka Belocrkvića protiv kneza Stefana Lazarevića. Nakon što je zavera otkrivena, pobunjeni Nikola se sklonio na Ostrovicu. Kada je mladi knez sa vojskom stigao pod zidine utvrđenja, Nikola je, kako bi spasao živu glavu, odlučio da se ovde zamonaši. 

Ostrovica je smatrana za neosvojivo utvrđenje. Ipak, nije mogla da odoleva turskim napadima. Osmanlije su je dva puta osvajale. Prvi put 1438. godine, ali je ona nakon obnove Despotovine vraćena Đurđu Brankoviću. Drugi put su Turci zauzeli Ostrovicu 1454.godine. Nepoznato je kada je Ostrovica napuštena, mada je moguće pretpostaviti da je ubrzo posle osvajanja izgubila na značaju. 

Put od platoa vodi na gore. Uspon je ovde dosta teži, jer put sada vodi preko vulkanskih stena. Uz kraći napor stiže se do vrha. Ovde se nalaze ostaci zida, odnosno trećeg prstena grada. Sa visine od 758 metara pruža se jedan od najlepših pogleda na Srbiju. Ceo Rudnik i Šumadija su kao na dlanu. Pogled u daljinu, sa saznanjem da su ovde nekada boravi ljudi u srednjevekovnim odelima, budi jedinstven osećaj. 

Ostrovica je osvojena.  

Нема коментара:

Постави коментар