субота, 23. август 2014.

Kanjon reke Uvac

Kanjon reke Uvac se smatra za jedno od najlepših mesta u Srbiji. Nalazi se između planina Javor i Zlatar, poznat je po svojim uklještenim meandrima. Takođe, ovo je jedno od poslednjih staništa beloglavog supa, predivne ptice koja je gotovo izumrla. 

Na reci Uvac su se formirala tri jezera. To su Zlatarsko jezero, Uvačko (Sjeničko) jezero i Radoinjsko jezero. Na Zlatarskom jezeru se nalaze čuveni meandri reke Uvac. 

Deo klisure reke Uvac, površine 2 717 hektara, proglašen je za Specijalni rezervat prirode Uvac. Klisura je okružena šumama omorike i breze, livadama, proplancima, gorskim jezerima i skrivenim pećinama. 

Specijalni rezervat prirode Uvac je pravi raj na zemlji. Ovo je mesto ispunjeno ne samo turistima, već i ljubiteljima prirode, speleolozima i ornitolozima. Na ovom području živi 104 vrste ptica. Beloglavi sup je simbol kanjona reke Uvac. Pre dvadeset godina ova retka vrsta je bila pred izumiranjem. Tada je u kanjonu boravilo svega 7 jedinki beloglavog supa. Danas ovde boravi čak 300 jedinki ove vrste. Beloglavi sup je od davnina krasio grb Srbije. Ovaj nebeski kralj ima raspon krila do 2,7 metara. 

Priroda u kanjonu reke Uvac ostavlja bez daha. Bistra voda kreće se kroz krivudave puteve, podsećajući na lavirint iz koga nema izlaza. Posebna lepotica je Lednička pećina, ispunjena dvoranama sa velikim belim stubovima, prošaranim crvenkastim i plavičastim nijansama. 

Sa nekog od brojnih vidikovaca, pruža se remek delo prirode, meandri reke Uvac. Meandri počinju par kilometara nakon Uvačkog jezera. Reka se vijugavo probija kroz krečnjačke stene, formirajući izgled pravog lavirinta. Meandri reke Uvac prostiru se sve do Radoinjskog jezera. 

Ova zaslepljujuća lepota zaista ostavlja bez daha. Pogled u visinu usmerava ka ovim letećim božanstvima, koja nas podsećaju na potrebu da ovakva mesta ostanu baš onakva kakva su sada. 

Нема коментара:

Постави коментар