Google+ Followers

недеља, 31. август 2014.

Smederevska tvrđava

Smederevska tvrđava nalazi se u istoimenom gradu, na ušću reke Jezave u Dunav. Ovo srednjevekovno utvrđenje je jedno od najočuvanijih i najlepših u Srbiji. Svojim dimenzijama i lepotom zasenjuje mnoge gradove u Evropi. 

Smederevsku tvrđavu podigao je srpski despot Đurađ Branković. U vreme njegovog prethodnika, despota Stefana Lazarevića, prestonica Srbije nalazila se u Beogradu. Nakon njegove smrti, Beograd je morao biti vraćen ugarskom kralju Žigmundu. Zbog toga Đurađ Branković odlučuje da izgradi novu prestonicu za sebe. Smederevo je građeno u periodu od 1428. do 1430. godine. U rekordnom roku nikao je novi grad, koji je do 1480. godine nekoliko puta proširivan. 

Tvrđava se deli na Mali grad i Veliki grad. Mali grad, trouglastog oblika, služio je kao despotov utvrđeni zamak. Ovaj deo tvrđave danas poseduje 6 kula, u centralnom delu nalazi se kameni bunar, a od Velikog grada odvojen je vodenim rovom. Veliki grad ima 19 kula. Kule su široke oko 11 metara, a visoke oko 20 metara. 

Za gradnju Smedereva se vezuje jedna legenda. Legenda tvrdi da je tvrđavu sazidala Irina Kantakuzin, žena despota Đurđa. Ona je navodno terala narod da radi pod užasnim uslovima, čak su i trudnice morale da nose teško kamenje. Momcima, s kojima je provela noć, odsecane su glave. Iz Irine je zračila nekakva demonska sila, pa bi svaki put kad ustane iz trave, trava pod njom gorela. Irina Kantakuzin je u narodu bila toliko nepopularna, da ju je narod prozvao prokleta Jerina. Legenda kaže da je Irina Kantakuzin u jednoj kuli ostavila svoje blago. Tvrđavu do danas zbog toga opsedaju lovci na blago. 

Smederevska tvrđava prostire na površini većoj od 11 hektara. Ovo je čini najvećom ravničarskom tvrđavom u Evropi. Od originalnog izgleda je, usled burnih događaja, mnogo izgubljeno, ali ovo utvrđenje i danas budi strahopoštovanje i divljenje. Dolazak u smederevsku tvrđavu nikoga ne ostavlja ravnodušnim.